In Papgat worden elk jaar vele tips gegeven om voor het 11-11 bal al meer te weten te komen over het nieuwe koppel. Traditioneel wordt de eerste tip gegeven op zaterdagavond op Rooi kermis bij de schiettent. Dit als teken dat de jacht op de Neije is geopend! In de elf weken van Rooi kermis tot aan de onthulling op het 11-11 bal vinden er wekelijks tips op locatie plaats. Volg op facebook de pagina “tips van Papgat 2.0” om op de hoogte te blijven van datum, tijd en locatie voor de volgende tip! 

Ook volgt vanaf Rooi kermis elke week een tip in de MooiRooi krant. Hierbij lees je tevens in welke richting je de tip mogelijk moet zoeken.

Wanneer je alle tips hebt verzameld en naast elkaar legt, kan het niet missen. Heeft u inmiddels een idee wie dit jaar het nieuwe koppel vormt? Lever dan de namen van de Neije en zijn adjudant in bij pkvoorzitterpapgat@gmail.com of schrijf het op een briefje en doe het in de brievenbus bij de voorzitter van de PK: Patrick Sanders, Irisstraat 4.

Rara wie ben ik?

Ja, dat willen we allemaal wel weten. Vragen naar de bekende weg. Het neije koppel lijkt in ieder geval van raadsels en spelletjes te houden. Een elastiek om je hoofd met een kaartje erachter en dan mag de ander raden wie je bent. Heeft hij op die manier al eens aangegeven dat hij de Neije was in zijn vriendenkring? Of doet hij dit spelletje graag met zijn kinderen? Verkleed hij zich graag met carnaval op een manier dat je hem niet meer kunt herkennen als spook bijvoorbeeld of verscholen achter een masker. Of heeft 'rara’ iets te maken met zijn naam. Zijn het zijn initialen of begint zowel de naam van de Neije als zijn adjudant met een R?

Echte Papbuiken

Als het echte Papbuiken zijn dan hoeven we ons geen grote zorgen te maken. Dan weet het neije koppel hoe het feest der feesten gevierd moet worden. Misschien moeten we het zelfs heel letterlijk nemen en zijn ze lid van de bekende carnavalsvereniging De Papbuiken? Of hebben ze wat last van corpulentie en een echt papbuikje? Komen ze uit echte Rooise families en hebben ze de pap als  carnavalsbloed in hun aderen meegekregen?

De prinskeuzecommissie heeft vast weer gezorgd voor de beste krenten uit de pap. Twee die er wel pap van lusten en aan het einde van de avond geen pap meer kunnen zeggen omdat ze de hele dag uitbundig carnaval gevierd heeft.

Ze hangen graag de meester uit

Het zou mooi zijn als de neije en zijn adjudant ook voor de klas staan en zo het carnavalsgevoel weer doorgeven. Het is niet de eerste keer dat er een meester of een leraar prins van Papgat is geworden. Maar een meester ben je niet alleen voor de klas. Je kunt op vele vlakken een meester zijn. Te denken valt aan een brouwmeester. Brouwt hij zijn eigen biertje? Of een meesterkok. Zijn het culinaire experts in de keuken? Houden ze van een potje schaken en noemen ze zich graag grootmeester? Zijn het badmeesters, ijsmeesters, huismeesters, keurmeesters of misschien zelfs burgemeesters? In het laatste geval zijn ze in ieder geval goed voorbereid om 5 dagen de sleutel van Papgat te mogen dragen.

Als ze de meester graag uithangen betekent dat waarschijnlijk dat ze het niet echt zijn maar wel graag doen alsof ze het zijn. Ze willen anderen graag iets leren of ze vinden van zichzelf dat ze ergens heel erg goed in zijn. Ze functioneren op meesterlijk niveau en hebben meesterlijke klasse. Ik denk dat hun grootste meesterwerk nog gaat komen. Namelijk het voortouw nemen en uitdragen van het carnaval in Papgat. Carnaval 2022 zal voor hun in ieder geval een meesterlijke ervaring worden.

Van groot naar klein en van klein naar groot.

Het is duidelijk dat carnaval generatie op generatie wordt doorgegeven van groot naar klein. Maar andersom is het ook zo dat de jeugd de oudere generatie weer inspireert om carnaval op een eigentijdse manier te vieren. Het is een wisselwerking van groot naar klein en van klein naar groot.

Het komt vaker voor in de geschiedenis dat het prinsenbloed in een familie zit. Zou het deze keer kunnen zijn dat er in een familie eerst een prins van Papgat is geweest, daarna een jeugdprins en nu weer een ‘grote prins’?

Misschien moeten we deze tip wel veel letterlijker nemen en gaat het daadwerkelijk over de afmeting van iets. Had de Neije bijvoorbeeld eerst een groot huis, is hij kleiner gaan wonen en heeft hij vervolgens weer een groter huis gekocht. Dit kan natuurlijk ook over een auto gaan of een bedrijf waar hij heeft gewerkt. Als de Neije, zijn adjudant en hun partners op een rijtje gaan staan gaan hun lichaamslengtes misschien ook wel van groot naar klein en weer terug of gaat het over hun kinderen die in lengte variëren van groot naar klein.

Balletje balletje

Wie kent niet de mannetjes op een boulevard aan de Middellandse zeekust die op een tafeltje met 3 bekers “balletje, balletje” spelen, telkens weer proberend om een argeloze toerist geld af te troggelen? Is onze Neije daar zelf ook eens wat geld aan verloren of is hij zelf graag degene die met de bekers schuift?

Maar voor hetzelfde geld speelt hij graag met andere balletjes. Er zijn genoeg sporten te bedenken waar een bal onderdeel van het spel is. Voetbal, hockey, tennis, volleybal. Als het over meerdere ballen gaat moet je wel wat dieper graven en kom je toch al gauw uit bij jeu-de-boules of biljarten. Over biljarten gesproken, misschien hebben ze wel koppies zo glad en rond als een biljartbal en kun je daarom gerust zeggen "balletje balletje” als ze naast elkaar staan. Ook bij golf speel je ieder met een eigen balletje. En balletjes kom je ook zeker op een andere manier tegen bij deze sport.

Misschien houden de Neije en zijn adjudant wel gewoon allebei van een lekker balletje gehakt of zijn ze graag op alle plekken waar het groot bal is tijdens carnaval?

Het zijn een paar halve bij elkaar.

“Unnen halleve", dat is eigenlijk iemand die ze niet allemaal op een rijtje heeft. Hopelijk weten de Neije en zijn adjudant toch wel wat ze aan het doen zijn en beginnen ze niet als halve zolen aan dit avontuur. Het zou ook niet fijn zijn als ze er half werk van maken of als een stel halve garen rond gaan lopen. Misschien heeft de een wel last van zijn been en de ander van zijn arm en zijn het daarom een stel halven bij elkaar.

De kans dat deze tip een andere invalshoek heeft is groter. Misschien zijn ze wel de helft van een duo. Te denken valt aan de helft van een carnavalsduo dat optreedt tijdens Papgat op de planken, de helft van een tennisduo, een zakenduo of wellicht de helft van een tweeling.

Halve zou je ook nog kunnen vertalen als semi of demi. Zijn ze semiprofessioneel met een sport bezig of hebben ze het ergens geschopt tot een semi-finale? Houden ze van een demi-sec wijntje en proosten ze met halve glazen met elkaar. Als het glas maar half vol is en niet half leeg.

Ze hebben allebei het licht gezien.

Om te beginnen hebben ze natuurlijk allebei het levenslicht gezien maar zo simpel zal het wel niet zijn. Heeft het dan inderdaad iets te maken met het ontsteken van de kaars in 't kapelleke of de verbranding van Willemke Pap? Of heeft deze tip te maken met hun beroep? Zijn ze elektriciens, lichttechnici of zonnepanelen-installateurs? Zijn het voetballers of tennissers die pas aan de gang gaan als de lichtmasten ontstoken zijn? Zijn het reislustige types en hebben ze allebei een reis gemaakt naar het Noorderlicht?

Als de PK het goed heeft gedaan zijn het twee mensen boordevol ideeën en hebben ze daarom wel vaker het licht gezien of een lampje ergens zien branden. Zijn het er twee die nooit naar huis willen op een feestje en zagen ze het licht van de zon alweer opkomen toen ze enigszins licht in het hoofd naar huis toe gingen? Hopelijk met licht op de fiets en niet opgehaald door een auto met zwaailicht. Dat zou niet goed zijn voor het imago van het neije koppel. Zij zouden immers het lichtend voorbeeld moeten zijn van carnaval in Papgat!

Yes, yes een keer of zes.

Het nieuwe koppel heeft iets dus een keer of zes gedaan en daar zijn ze trots op zo te horen. Meteen gaat de gedachten dan uit naar het samen zes keer beklimmen van de Mont Ventoux of een andere hoge berg op hun racefiets. Dat zou inderdaad een mooie prestatie zijn en waarschijnlijk ook nog voor een mooi doel. Een hele prestatie zou het ook zijn als ze zes keer een marathon hebben gelopen, zes keer kampioen zijn geworden met hun voetbalteam of in zes keer geslaagd voor hun rijbewijs. Zijn ze een keer of zes samen op vakantie geweest of hebben ze samen zes kinderen?

Als het met carnaval te maken heeft, zouden het ook wagenbouwers kunnen zijn die al een keer of zes de eerste prijs met hun wagen in de wacht hebben gesleept. Misschien hebben ze al een keer of zes meegedaan aan de prinsenzittingen of aan de kapellenavond? Of zijn het fanatieke spelletjes spelers en gooien ze daarbij vaak zes? Ze hebben nu in ieder geval een unieke kans om het carnaval een dag of zes achter elkaar ten volle mee te maken.

Ze staan vaak lijn recht tegenover elkaar.

Als ze lijnrecht tegenover elkaar staan is dat misschien wel in een tenniswedstrijd, bij badminton of een andere sport waarbij je de tegenstander recht in de ogen kijkt. Wie herinnert zich nog de touwtrekwedstrijden in Boskant, stonden ze toen al aan een grote lijn tegenover elkaar. Ook tijdens carnaval kom je wel eens tegenover elkaar te staan. Staat de een als kroegbaas achter de bar en is de ander een graag geziene klant aan de andere kant of staat de een vaak op het toneel en staat de ander in het publiek. Bij een carnavalskapel staat een dirigent ook vaak recht tegenover zijn muzikanten. Misschien is dat het lijntje dat hen verbindt.  Is de een PSV-supporter maar heeft de ander meer sympathie voor de club uit de hoofdstad en staan ze daarom tegenover elkaar? Hopelijk hebben ze wel dezelfde ideeën over carnaval vieren en trekken ze daarin samen één lijn.

Deze twee maten sleutelen al jaren samen.

Als ze al jaren samen sleutelen, zijn ze misschien vaak in de garage te vinden sleutelend aan hun auto's of voorheen misschien in hun tienertijd om hun brommertjes wat op te voeren. Daarbij gebruiken ze natuurlijk sleutels in diverse verschillende maten. Of zijn het geen auto's maar computers waar ze aan sleutelen? Het zou ook kunnen dat ze samen een huis of appartement delen als vrienden of familie en daarom dezelfde sleutel gebruiken. Dus op die manier samen sleutelen.

Als je het over maten en sleutels hebt, kun je ook denken aan muziek. Aan het begin van ieder muziekstuk staat immers een sleutel gevolgd door een flink aantal maten. Maken ze al jaren samen muziek in een orkest of band? Luisteren ze graag naar dezelfde muzieksoort en zijn ze daarin soulmates van elkaar? Het is wel goed om te lezen dat het maten van elkaar zijn. Je moet elkaar wel door en door kennen om samen dit bijzondere avontuur aan te gaan. Dat kan niet met mate maar wel met je maten.

Lalalalalalalalalalalaa.

Deze 11e tip is een hele leuke en gezellige. Het zou kunnen dat de letters L en A ergens voor staan dat te maken heeft met het neije koppel. De eerste letters van hun voornamen, achternamen, straatnamen of namen van hun kinderen bijvoorbeeld. Zijn ze samen een gokje wezen wagen in de Amerikaanse stad LA of hebben ze een kastje met heel veel laatjes met bijzondere inhoud? Ligt de feestneus bij Mien nog in de lala lalalala?

Er zijn veel liedjes waarvan de tekst niet veel meer is dan deze tip van de Neije. Het vraagt wel wat voorstellingsvermogen van de lezer om te ontdekken welk nummer dat dan zal zijn. De melodie van de liedjes zul je er zelf bij moeten zingen. Hier onder staan er een paar lalala-liedjes op een rijtje. Misschien is er een te linken aan het neije koppel. Of is het er toch nog een ander liedje bedoeld? Zing hardop mee en misschien dat het kwartje dan valt.

  • Lalalala lalalala hey hey PSV
  • Lalala lalaa lalalalalalalala lalaa lalalalalalaa laalaa lalalalalalalalalaa- I will survive
  • Laalala lalalaalala lalalalalalalalalaalala – kabouterdans
  • Lalaa lalalalalala lalaa lalalalalala lalaa lalalalalala lalalalalalaa – het dondert en het bliksemt
  • Lala lalalalalalalala lala lalalalalalalala lala lalalalalalalala lalala - Smurfenlied
  • Lalaa laalala –Live is life
  • Laalalaala lalaa laa lalalalalaa – überall auf die welt
  • Lalalalalalalalalalaa- atje voor de sfeer